Wednesday, November 27, 2013

Confession #6


Vector Salam

Nope. It should be confession(s).

I didn't planned to write this entry but suddenly this came through my mind just now (to be exact: this lately) so I've decided to spill it out here. At least there's something good about my blog. Well, I think so. And what am I going to tell/discuss/spill right now is 'HIJAB'.

Or maybe judgemental.

First thing first, please. No offence. This is my blog and I am just expressing my thoughts. No, I am not going to mention a name or what. No worries. But hey, if the shoes fit well, you can't blame me *grinning*

"Don't judge a book by its cover"

But let's make a change of it a lil bit, "Don't judge a cover by its content". Basically, both of these have the same meaning but I just want to make you understand this easier.
Book/Content = Hijab
Cover = Attitude
Get what I'm trying to tell you? If yes, good. If no, I'll give you examples.
"Don't judge a book by its cover"
- She wears hijab, she must be a good girl.
"Don't judge the cover by its content"
- She must be a bad girl since she's not wearing any hijab.

For God's sake dude, please use the brain that He gave you! I know you will realize about this soon, you just need some guide to show you the directions. Prove me that I'm wrong. Tell me in my face that you never have a thought of this.

"Pakai tudung tapi …"

Tapi apa wey? Buat maksiat? Mulut laser? Mencarut sana mencarut sini? Mengumpat? Tu problem dia dengan Allah. Salah dia, dia tanggung. Nak tegoq tu boleh bhaii tapi kalau ya pun biaq kena cara, ni dak kalau boleh nak jaja satu kampung aib orang. Ingat bila hang buat lagu tu hang boleh masuk syurga la? Bila hang buat lagu tu hang rasa ada beza ka hang dengan dia? Habeh bangga la boleh bukak aib orang? Please la wey, grow up. You're not a kid anymore, you can think well which one is good and which one is not.

"Alaa, orang yang pakai tudung sekarang pun lagi teruk dari yang freehair"

Memang. I admit it. Aku tak cakap pun sapa yang pakai tudung ni baik, perfect, dah confirm masuk syurga or what-so-ever. Memang dak la weyy. Tapi sini aku nak tanya, hang cakap dia pakai tudung tapi jahat, yang hang tu tak pakai tudung tapi baik, apa bezanya? Still equal kan? Aku bukannya nak masuk sebelah geng hijabsters just sebab aku berhijab ka apa. It just sometime it hurts when you're blamed on something that you don't do. Kononnya macam 'kerana nila setitik, rosak susu sebelanga' la ni. Just sebab hijabster lain yang buat perangai, hat lain pun kena tempias sekali. Does it looks fair enough to you?

And for the hijabsters pulak. Jangan la just because she doesn't wear tudung, hang terus assume yang dia tu jahat. Entah entah dia yang dapat syurga, hang dak. Baru hang ada akai. Nak tegoq tu tegoq la elok elok. Ni dak. Certain orang tu sampai jerit jerit gaduh depan orang ramai. Kononnya nak tunjuk baik la sebab bertudung vs non-bertudung kannnn? Hang silap la bhaii. Cara hang tu silap. Kalau hang buat freeshow depan public pastuh memang sah sah hang punya cara tegoq tu melampau, memang dak la orang nak sokong hang.

Dan tu bangang namanya.

Tak. Aku tak cakap aku ni baik. I am far from 'alim' or 'warak'. Like seriously far. Dosa aku bertimbun, tak terkira. Dalam bab aurat pun tak complete lagi woi. Kadang kadang pakai baju lengan tiga suku, p sidai baju depan rumah tu kadang kadang pakai lengan pendek. Bila baju lengan panjang dah complete pa semua dah, stokin pulak tak pakai. Memang la semua orang cakap "Hek eleh, stokin ja pun. Hat tu pun nak bising" But dude, you can't deny that it still counts.

Mencarut? Benda harian wajib aku tu. Sapa yang knows me well tu memang taw la. Tetiap hari asyik seru binatang kesayangan bebudak tahun '95. Entah apa yang specialnya dia aku pun taktaw. Perhaps because I'm one of the '95s too kot. My another favorite words: Fuck and bullshit. But please don't get me wrong. Bagi aku fuck tu macam kita guna 'gila' in Malay. I am fucking mad bila translate jadi 'Aku tengah marah gilaa'. Haa centu la kiranya. Paham dak? Kalau tak paham buat buat paham sudah. Nanti paham la tu, lampi sikit. Sikit ja, tak banyak pun hehe.

Tu baru bab aurat dengan percakapan, banyak lagi bab aku yang tak sentuh lagi. Banyak lagi dosa yang aku nak kira padahal dah taw yang benda tu uncountable. Aku bukannya bangga dengan dosa aku ka apa, aku nak hampa jadikan macam teladan la. Take me as a bad role model and be someone that is wayyyyy better than me. Jangan jadi teruk dari aku. Kalau aku improve, hampa kena double improve. Haa centu ah kiranya.
Frankly speaking, aku tak anggap orang yang pakai tudung nampak lehiaq, nampak belakang or yang pakai baby T ni as hijabsters. Sorry sesangat la noh? K bai.


Admit it. When you have a friend that doesn't wear tudung, and suddenly she wears tudung tak kisah la just for an event ka apa (kalau uniform sekolah tu dikecualikan), you can't help yourself from feeling delighted with it :)


And admit it. When you see this gif, TOP is the cutest and handsomest guy alive k bai.